Tegenwind grafisch ontwerpburo
Roelant Meijer

Concordiastraat 68 / 012
3551 EM Utrecht
06 55 71 58 32

roelant@tegenwind.eu

Met veel plezier vertaal ik complexe opdrachten naar heldere uitingen.
Ik houd graag iedere opdracht kritisch tegen het licht en zorg ervoor dat die niet alleen een mooie, maar ook een passende vorm krijgt. Dit kan resulteren in een boek, brochure of affiche, maar ook in een tentoonstelling of campagne.
Brainstormen, ideeën aandragen, meedenken over de strategie of concepten is het startpunt van een geslaagd resultaat. Dit  is de aanvang van een opdracht, maar kan ook een losstaande vraag zijn. Tegenwind bestaat al ruim 19 jaar en ik werk veel voor een breed scala van opdrachtgevers (waarvan veel) in de non-profit sector.

Drukwerk
Het resultaat in de vorm van drukwerk is vaak voelbaar, door een goede keuze van papiersoorten of druktechnieken en afwerkingen, stansen, preegen. Een totaalbeeld dat de boodschap versterkt en goed onder de aandacht brengt. Sprekende voorbeelden zijn de meermaals bekroonde kalenders die ik maakte voor FNV Mondiaal.

Bijzondere boeken
Eén van mijn specialiteiten is het maken van boeken. Boeken van/over kunstenaars (Bas Haasnoot, Deborah Duyvis), belangrijke gebeurtenissen (Moerdijkramp, 40 jaar ontwikkelingssamenwerking). Of een boekt dat speciaal is gemaakt voor een bijzondere school, restaurant of evenement (NS op Sail). Maar ook ontwerp ik poëzie-, verhalenbundels, atlassen, kadoboeken, gelegenheidsboeken en jubileumuitgaven. En in elke omvang: van 16 pagina’s tot 160 (en meer).
Ik kan helpen het verhaal te zoeken en te vertellen (storytelling) in boekvorm. Bij verschillende projecten werk ik samen met Franki Klarenbeek van Boekconcept. Samen werken we aan het concept en bij (grotere) projecten kan zij ook de projectmanagement en redactie verzorgen.

Infographics
Complexe vraagstukken die anders langdradig, saai of teveel tekst in beslag nemen vertaal ik naar een visual die het vraagstuk op een andere manier in beeld brengt en de lezer de boodschap helpt te begrijpen. Het ontwikkelen van een goed infograhic vraagt vaak een een gedegen onderzoek van het onderwerp, maar door hiervoor de tijd te nemen komt er voor de organisatie een nuttige uitkomst, in de vorm van een praatplaat, presentatie of rapport.

Fotografie
Voor diverse opdrachtgevers verzorg ik ook de fotografie, die ik dan integreer in het ontwerp. Voordeel daarvan is dat ik daarmee de totale regie heb over het eindprduct. Daarnaast werk ik ook graag samen met professionele fotografen die ik dan uitzoek op hun specifieke kwaliteiten passend bij de opdracht.

Eigen werk
Naast deze activiteiten leg ik wandelingen fotografisch vast en geef ik op kleine schaal eigen publicaties uit. Deze zijn te bestellen op www.roelantmeijer.nl voor zowel de fotografie en bijzondere boeken. Sommige boeken, of boekjes zijn verder gedocumenteerd op een eigen website: www.saharazand.nl en www.niet-te-koop.nl